Strona główna

Dieta orkiszowa




Pszenica orkisz (Triticum spelta) jest uprawiana od kilku tysięcy lat. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięsnie i rozweselające.

Orkisz wzmacnia ciało, oczyszcza krew. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy anginie, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi. Jedząc ziarna orkiszu diabetycy mogą (po koniecznej konsultacji z lekarzem) zażywać znacznie mniej insuliny. Kleiki orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków. Ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia. Zupa (kleik) z orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji (nigdy nie podawać z kleikiem z owsa). Ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia. Kawa z orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco.

Najlepiej spożywać orkisz pod postacią makaronu, płatków (zamiast płatków owsianych), kawy orkiszowej, ziarna, mąki.

Edumed płatki orkiszowe, 400g.

Płatki orkiszowe, 25kg

Ziarno orkiszu, zboże polecane przez św. Hildegardę z Bingen, 1 kg

 

| Strona główna | Polityka Prywatności | Regulamin |
© Edumed - Herbaty odchudzające sklep, Sok z brzozy - Kapsułki na odchudzanie, herbata odchudzająca, miód lifemel
Payu platnosci
Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.