Strona główna

Imbir - wyjątkowe właściwości lecznicze i zastosowanie jako roślinny afrodyzjak




Imbir , przez niektórych nazywany lekarskim to spośród roślin przyprawowych i leczniczych jeden z najstarszych gatunków o wyjąątowych właściwościach leczniczych.
Jest to roślina uprawna o czym może potwierdzić fakt, iż praktycznie nie ma już tej rośliny w stanie dzikim.
Jest to roślina znana i użytkowana od wielu wieków.
Do tej pory udało się odkryć trochę ponad 80 odmian imbiru. Charakteryzuje się dosyć intensywnym, lekko cytrynowym zapachem oraz posiada nieco ostry, palący smak.
W Azji korzeń imbiru uważany jest za bardzo ?gorący?, który wręcz powoduje ogień w ciele człowieka. Poprawia ukrwienie narządów płciowych, co powoduje zdecydowane wzmocnienie erekcji oraz poprawę doznań seksualnych u obojga partnerów. To właśnie z tego powodu prawie wszędzie gdzie jest uprawiany stosuje się go jako prawdziwy roślinny afrodyzjak.
Głównie zawiera w sobie mieszaninę olejków eterycznych oraz żywic, które to składniki korzystnie wpływają na układ krążenia i ogólnie stymulują organizm. bz bardzo korzystnie wpływa na trawienie , likwiduje bóle żołądkowe oraz wzmaga apetyt.  Dodany do herbaty działa rozgrzewająco. Niektórzy używają go bezpośrednio na skórę wcierając go, co powoduje dodatkowy efekt rozgrzewający. Imbir jest antyseptyczny co wpływa na jego działanie odkażające oraz przeciwzapalne.
Imbir ma bardzo szerokie zastosowanie można używać jako warzywo ( w stanie świeżym) lub jako ususzoną przyprawę. Na rynku pojawia się również w postaci kandyzowanej. Sporządza się go tak, że miękkie i jeszcze niedojrzałe kłącza umieszcza się w zalewie z cukru.
Suszony imbir jest produkowany z kłączy zbieranych po 10 miesiącach od ich posadzenia. Powoduje to, że imbir nabiera wtedy ostrzejszego smaku oraz jest bardziej włókniste. Kłącza te zanim zostaną ususzone są skrobane i poddawane obróbce cieplnej przez gotowanie.
Bardzo popularnym produktem w krajach anglosaskich jest piwo imbirowe, które i w Polsce nabiera sobie powoli zwolenników. Można go również spotkać w potrawach słodkich i pikantnych. Bardzo często dodaje się go do baraniny, dziczyzny, oraz pieczonego mięsa wieprzowego.  Z powodzeniem używany jest również jako dodatek do zup , deserów, kompotów oraz jajek. Bardzo popularny jako przyprawa w krajach Azjatyckich gdzie nadaje tamtejszym potrawom niepowtarzalny orientalny smak.

?Zielony imbir? ? tak nazywa się świeże, nieususzone kłącza imbiru, które używane są do sporządzania m.in. herbaty.

Bardzo często na rynku polskim możemy spotkać różową lub czerwoną odmianę imbiru, który w Japoni konserwuje się i dodaje do sushi.

Imbir, 30 kapsułek, W chorobie lokomocyjnej, reumatyzmie

Imbir
Colfarm Imbir, 50 kaps.

Imbir tabletki
Herbatka imbirowo miodowa

Herbatka imbirowa
Imbir kandyzowany 1kg

Imbir kandyzowany
Imbir kandyzowany 100g

Imbir kandyzowany
Imbir kandyzowany 50 g

Imbir kandyzowany
| Strona główna | Polityka Prywatności | Regulamin |
© Edumed - Kapsułki na odchudzanie, Herbata zielona sklep - sprzęt ortopedyczny, suplementy diety, Herbata zielona sklep
Payu platnosci
Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.