Zadzwoń 801 011 052
785 254 947

czynne pt-sob od 8:00 do 18:00

olej-rzepakowy


 



Olej rzepakowy

 

Olej rzepakowy
 

Olej rzepakowy

Vitacorn olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany, 500 ml Primus Olej rzepakowy tłoczony na zimno, 500ml Olej rzepakowy RAPSO
 
Olej lniany Olej lnian Budwigowy ( nieoczyszczony)  


Rzepak jest pięknie nazywany ?oliwką północy?. Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość korzystnych kwasów jednonienasyconych, a olej rzepakowy jest pod tym względem olejem najbliższym.
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią:
1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej.
2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego..

Tłuszcz spożywany w odpowiednich ilościach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przede wszystkim rodzaj spożywanych tłuszczów ma znaczenie. Miękkie i ciekłe tłuszcze (oleje i margaryny kubkowe wytwarzane z olejów) bogate są w wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy korzystne dla zdrowia. Natomiast tłuszcze o twardej konsystencji (masło, smalec, margaryny twarde) zawierają większe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomery trans, które są niekorzystne dla zdrowia. Więc oleje roślinne i miękkie margaryny są najlepsze dla naszego zdrowia.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe aktywnie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Występują głównie w ciekłych i miękkich tłuszczach takich jak oleje roślinne i miękkie margaryny kubkowe wytwarzane z olejów. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które biorą udział w budowie błon komórkowych i w produkcji hormonów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 występują w rybach, oleju rzepakowym. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
Natomiast jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w ciekłych tłuszczach: oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym, oraz tłuszczach o miękkiej konsystencji takich jak miękkie margaryny wytworzone z tych olejów. Zaleca się zastępowanie w diecie kwasów nasyconych kwasami jednonienasyconymi.
Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwkrzepliwie, wpływają na cykl metaboliczny komórek, zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku
Olej rzepakowy jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.

Wyprodukowanie i wprowadzenie do produkcji odmian podwójnie ulepszonych doprowadziło do wyeliminowania z nasion rzepaku niepożądanego kwasu erukowego. Został zmieniony skład kwasów tłuszczowych. Zwiększyła się obecność kwasu oleinowego, który w organizmie ludzkim odpowiada za obniżenie szkodliwej frakcji cholesterolu we krwi (LDL) i podwyższenie obecności cennej formy tj. cholesterolu (HDL). Bezerukowy olej rzepakowy zawiera kwasy linolowe i linolenowe, stanowiące prekursory witaminy F w ilościach zabezpieczających zapotrzebowanie organizmu ludzkiego.

Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.
Zastosowanie oleju rzepakowego jest wszelakie: jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu, niezbędny do przyrządzania sałatek, jest podstawowym produktem w przemyśle olejarskim jako osnowa tłuszczowa do produkcji margaryny, nadaje się do przerobu na oleje i smary rozkładane biologicznie, rozpuszczalniki, środki powierzchniowo czynne (surfaktanty), po przeróbce chemicznej może być stosowany do produkcji farb i lakierów oraz ekologicznych wykładzin podłogowych.

Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów.
Olej rzepakowy stosowany jest jako domieszka do oleju napędowego albo jako samodzielne paliwo, w postaci nieprzerobionej (instalacje do zasilania silników olejem rzepakowym podgrzewają go przed podaniem do silnika).
Służy też jako surowiec do produkcji biodiesla -- biopaliwa bedącego zazwyczaj olejem napędowym do silników Diesla. Paliwo to nie jest czystym olejem rzepakowym, lecz jest przetworzone chemicznie (do postaci estrów kwasów tłuszczowych).

Wiedza


Aloes drzewiasty

Aloe arborescens Mill. Aloes - jest to zawsze zielona roslina ? sukulent. Występuje na ubogich w wodę, piaszczystych i kamienistych terenach wschod...

Amarantus ? zdrowe ziarno, pożywne płatki

Amarantus (z greckiego amárantos niewiędnący). Roślina zielna z rodziny szarłowatych (ok. 50 gatunków) z obszarów tropikalnych i subtropikaln...

Aronia

Wartości odżywcze owoców aronii znano od dawna we wschodnich stanach Ameryki Północnej. Od XIX wieku aronia  uprawiana jest w Rosji i Szwecji a ...

Ashwagandha

  Stress, nerwice i zbierająca coraz większe żniwo ? depresja. Trzy plagi współczesnej codzienności, pełnej brutalności, kłamstwa, i oszust...

Babka lancetowata

BABKA LANCETOWATA     Dużymi krokami zbliża się dzień dziecka. Książka, pt. ?Rośliny lecznicze stosowane u dzieci? Prof. dr hab. farm Wale...

Artykuły


W LECZNICZYCH SZPONACH DIABELSKIEGO PAZURA

 

Rodzi się w gorejącym piekle tajemniczej południowoafrykańskiej pustyni Kalahari. Przez dziewięć miesięcy w roku jego ojcem jest ognisty żar zwrotnikowego słońca i a matką okrutna susza. W ciągu pozostałych miesięcy dobrodziejstwo niebios zsyła sporadyczne deszcze które budzą go do życia. Ożywione nasiona diabelskiego szponu wypuszczają z ziemi delikatne zielone pędy i wydają na świat piękne jaskrawoczerwone kwiaty w kształcie trąbki. Z kwiatów wykształcają się strąki wyglądające jak cierniste szpony ? diabelskie szpony.

ALOES

Aloes - Przywykliśmy do niego od dawna. Obowiązkowo tkwił w doniczkach naszych babć nie od końca ciesząc oko swym wyglądem. Spowszedniał tak bardzo, że zapomnieliśmy już dawno o jego wspaniałych właściwościach.

PERMEN - Sprzyja utrzymaniu sprawności seksualnej

PERMEN - na erekcję
Permen? to kompozycja składników naturalnego pochodzenia
Pozytywnie wpływa na czas trwania i jakość erekcji
Składniki preparatu stymulują intensywność doznań w trakcie stosunku płciowego

OLEJ ROKITNIKOWY nienasycone kwasy tłuszczowe łagodzą rany tj. wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy

OLEJ ROKITNIKOWY Z OWOCÓW ROKITNIKA SYBERYJSKIEGO 100 ml
OPIS:
Syberyjska medycyna ludowa od wieków stosuje olej z owoców rokitnika. Jednak dopiero na przestrzeni ostatnich lat zauważono, jak ważną rolę może on odgrywać w kuracjach zapobiegających degeneracji komórek. Zawiera duże ilości : witamin (C, E, K, B), karotenoidów (prowitamina A), nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów, w tym żelazo, magnez i krzem. Odżywiają one organizm oraz pobudzają go do regeneracji. A co najważniejsze, pomagają zatrzymać patologiczny rozrost tkanek.

CANDIDA CLEAR - Usuwa brzydki zapach z ust, uwalnia organizm od CANDIDIA ALBICANS, jednokomórkowego grzybka

Candida Clear
Usuwa brzydki zapach z ust, uwalnia organizm od CANDIDIA ALBICANS, jednokomórkowego grzybka naturalnie żyjącego w naszym przewodzie pokarmowym powodującego drożdżaki.
Utrzymanie zdrowego przewodu pokarmowego wymaga znacznie więcej niż tylko dobrej diety. Niezbędna jest obecność pożytecznych bakterii. Flora musi być odpowiednio zrównoważona a system odpornościowy sprawny. NOW Candida Clear jest unikalną formułą, starannie zaprojektowaną dla uwolnienia organizmu od CANDIDIA ALBICANS, jednokomórkowego grzybka naturalnie żyjącego w naszym przewodzie pokarmowym. Nie wyrównany poziom tych bakterii może często prowadzić do nadmiaru drożdżaków, zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Ponadto likwiduje niemiły zapach z ust który jest spowodowany procesem rozkładu pokarmu. Wspomaga leczenie trądziku i innych dolegliwości skórnych.

Zadaj pytanie



Przyjmujemy płatności


Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.