Strona główna

Orzech włoski




Juglans regia

 



Jest to piękne drzewo, występujące w stanie naturalnym w Azji: od Turcji przez Iran, Indie aż do Japonii. Jako surowiec leczniczy liście orzecha włoskiego mają cudowne właściwości lecznicze: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze.

Opis rośliny i jej występowanie: orzech włoski dorasta do 25 metrów wysokości. Orzech kwitnie w kwietniu lub w maju. Owocem jest duży pestkowiec, średnicy do 6 cm, z zewnętrzną zieloną, mięsistą naowocnią, pękającą po dojrzeniu i odsłaniającą twardą, niemal kulistą pestkę, zwaną orzechem włoskim.

Surowiec
Podstawowym surowcem jest liść orzecha włoskiego (Folium Juglandis). Końcu lipca zbiera się również niedojrzałe, zielone owoce orzecha włoskiego (Fructis Juglandis recens).

Związki czynne:
W suszonych liściach orzecha włoskiego znajduje się 10% garbników elagowych, związki naftochininowe, jak hydrojuglon i ślady juglonu, flawonoidy, kwasy organiczne.

Działanie i zastosowanie
Liście i owocnia orzecha włoskiego wykazują szeroki zakres działania leczniczego. Mają silne właściwości bakteriobójcze; zwłaszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca. Wykazują też silne właściwości przeciwgrzybicze.
Wyciągi z orzecha obniżają poziom cukru we krwi, czyszczą też krew.
Przetwory z liści i naowocni orzecha włoskiego w zalecanych dawkach leczniczych nie wywołują objawów szkodliwych dla zdrowia. W dawkach wyższych mogą powodować nudności i zaparcia
Wyciągi z liści lub naowocni orzecha włoskiego stosuje się w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego.
Orzech włoski podaje się też w problemach skórnych: egzemach, trądziku, liszajach, żylakach odbytu, potliwości stóp.

Przetwory
Napar z liści orzecha włoskiego: 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalać 2 szklankami wody ciepłej, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i ogrzać do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.
Do użytku zewnętrznego sporządzić napar w podany wyżej sposób, biorąc półtora łyżki liści orzecha włoskiego i 1/2 łyżki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Stosować do okładów, obmywań, irygacji, nasiadówek nasiadówek kąpieli pełnej.

Wino orzechowe: do butelki czerwonego wina gronowego (700 ml) dodać 50g rozdrobnionych liści, macerować 10 dni i przecedzić. Dodać 50-150g cukru i odstawić na 3 dni. Pić po małym kieliszku 2-3 razy dziennie. Wino ma pełny zakres działania liści. Dla chorych na cukrzycę nie dodawać liści do wina.

Literatura:
"Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1987
"Domowe porady ziołowe", Teresa Lewkowicz-Mosiej, Warszawa 2006.

Zaburzenie równowagi flory jelitowej ma wpływ na całe ciało. Jeśli:
- bez przerwy masz niepohamowaną ochotę na coś słodkiego;
- cierpisz na biegunkę na przemian z zaparciami,
- cierpisz na wzdęcia,
- masz problemy z koncentracją,
- często cierpisz z powodu bólu głowy,
to możesz cierpieć na zaburzenia flory jelitowej związane z candida albicans.


Olej z orzecha włoskiego

 

| Strona główna | Polityka Prywatności | Regulamin |
© Edumed - Herbaty odchudzające sklep, Sok z brzozy - Herbata zielona sklep, e papieros sklep, Miody manuka sklep
Payu platnosci
Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.