Darmowa dostawa Dostawa bez dodatkowych kosztów już od 250 zł

Producenci
Babka płesznik
Babka płesznik

Babka płesznik jest to gatunek rocznej rośliny z rodziny babkowatych. Są to jednoroczne rośliny zielne, dorastające do 0,5 m wysokości. Babka płesznik pochodzi z okolic śródziemnomorskich Europy, obecnie często uprawiana w zachodniej i południowej części kontynentu, na niżu, również w Polsce. Babka piaskowa występuje na piaszczystych glebach południowo-wschodniej części Azji (Indie, Iran, Pakistan).

Surowiec
Nasiona najlepiej zbierać wczesną jesienią (od sierpnia do października) i suszyć w temperaturze pokojowej.
Nasiona płesznika są owalne, płaskie o długości ok. 2 - 3 mm. Ich barwa jest ciemnobrunatna, powierzchnia gładka, błyszcząca. Często na jednej ze stron nasienia widoczna jest podłużna bruzda. W przekroju poprzecznym nasienie ma kształt rogalika. Po namoczeniu nasiona silnie pęcznieją i pokrywają się galaretowatym śluzem.

Związki czynne
Dominującym składnikiem nasion są śluzy (10-15%), białka (15-20%), olej tłusty (5-13%), planteoza (trisacharyd) oraz małe ilości alkaloidów monoterpenowych, steroli, trójterpenów, garbników, flawonoidów, aukobozydu. Śluz jest rozpuszczalny w zimnej wodzie i składa się z polisacharydów, które można podzielić na dwie frakcje (kwaśną i neutralną); po zhydrolizowaniu można wyróżnić takie cukry jak: D-ksyloza, L-arabinoza, L-ramnoza, D-galaktoza, kwas galakturonowy, skrobia.

Działanie i zastosowanie babki płesznik.
Nasiona babki płesznik zawierają specjalne substancje, które pęczniejąc w jelitach działają jako środek przeczyszczający i wpływający na przemianę materii. Babka absorbuje niekorzystne substancje z pożywienia, łagodzi także podrażnienia błony śluzowej oraz je nawilża. Łuski nasion babki płesznik łagodnie stymulują pracę jelit, ułatwiają regularne wypróżnianie, redukują zaparcia, doskonale oczyszczają jelita, oraz regulują trawienie. Działają łagodnie przeczyszczająco i osłaniająco na śluzówkę jelita, posiadają zdolność absorpcji toksyn, stymulują prawidłową pracę jelit. Babka płesznik wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. Niegdyś była stosowana głównie jako środek przeczyszczający, obecnie jako idealne źródło dietetycznego błonnika. Łupiny nasion babki płesznik dostarczają błonnika i dobroczynnego śluzu.
Błonnik jest nierozpuszczalnym i nietrawionym w przewodzie pokarmowym włóknem roślinnym, które ma zdolność pęcznienia. Zwiększając objętość, pobudza ściany jelit do pracy i przesuwania się znajdującej się w nich masy. Obecność błonnika w jelitach sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii, co pośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwykle większość błonnika obecnego w diecie człowieka pochodzi z ziaren zbóż, które mogą jednak powodować podrażnienia niezwykle wrażliwych ścian jelit. Łupiny babki płesznik nie tylko chłoną wodę w ilości wielokrotnie przewyższającej ich objętość, ale w obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zawartych w jelitach w sposób skuteczny, a jednocześnie delikatny. Ponieważ nie powoduje to otarcia ścian jelit, zastosowanie nasion babki płesznik jest idealne w przypadku jelit wrażliwych.


Babka płesznik ma również zastosowanie w przemyśle: śluz otrzymywany z nasion służy do apreturowania tkanin i glansowania barwnych papierów, a w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako zagęstnik w produkcji lodów.

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl