Darmowa dostawa Dostawa bez dodatkowych kosztów już od 250 zł

Producenci
Dieta kapuściana
Dieta kapuściana

Kapusta

Kiedyś przysmak biedoty, dziś jest przyrządzana na różne, nawet bardzo wyrafinowane sposoby, podawana na przyjęciach i w restauracjach. Dzisiaj lepiej też potrafimy wykorzystać jej walory zdrowotne, a dzięki przyprawom, jak czosnek, kminek, koperek i liście laurowe kapusta jest lżej strawna. A warto ją jeść, bo wszystkie jej rodzaje są bogatym źródłem minerałów takich jak : żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez, a także witaminy C, białka i błonnika. Dziki przodek kapusty pochodzi z Europy, znad wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie do dziś można znaleźć wiele jej dzikich form. W pierwszych dziesiątkach lat naszej ery wymienia się 6 odmian kapusty uprawianej w Italii. W XVIII w. znanych jest w Europie 20, a w XIX już 30 odmian, teraz jest ponad 100 gatunków kapusty.
Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych potrzebnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze.

Dieta jest słowem często kojarzonym ze szczególnym sposobem żywienia w trakcie odchudzania lub choroby. A dieta to przecież nic innego jak tylko określony sposób komponowania jadłospisu. Naczelną zasadą każdej diety powinno być urozmaicenie.
I tu można się zastanawiać czy dieta kapuściana jest dobrą dietą ze względu na urozmaicenie
Wbrew pozorom tak. Mimo, iż opiera się na zupie z kapusty, którą paradoksalnie im więcej się zje, tym więcej się schudnie i może się to wydawać dość monotonne, to jadłospis zmienia się każdego dnia, gdyż jemy wiele innych produktów. Pierwszego dnia owoce (oprócz bananów), drugiego dnia warzywa, czwartego zarówno warzywa jak i owoce, czwartego już mleko i banany, piątego i szóstego mięso i owoce lub ryby z warzywami, a siódmego ryż gotowany, który można zjeść w najbardziej odpowiadającej nam formie np. z owocami lub cynamonem i jabłkami. Ale zupa z kapusty zawsze na pierwszym miejscu. Taka zupę można ugotować samemu w domu i odpowiednio ją doprawić, jako przypraw można użyć: pieprzu, bazylii, tymianku lub curry. Nie ma w tej diecie żadnego limitu co do spożycia zupy, jak tylko poczuje się głód, można sięgnąć po kapuśniak. Dlaczego dzięki tej zupie się chudnie Odpowiedź jest bardzo prosta, gdyż kapusta posiada ok. 40 kcal w 100g, a wymaga mnóstwo energii do strawienia. Czyli im więcej kapusty w diecie, tym spadek wagi większy.
Podczas tej diety należy pamiętać i piciu dużej ilości płynów. Należy pić przede wszystkim soki pozbawione cukru, słabe napary herbaty lub kawy oraz wodę mineralną, nie należy pić napojów gazowanych.

Dieta kapuściana

To tak zwana dieta utraty wagi, opierająca się na spożyciu niskokalorycznej zupy kapuścianej w ciągu 7 dni. Jest to dieta modna, znana i szybka, jadłospis jest nieskomplikowany, a przygotowanie potraw bardzo proste. Dieta ta jest zaliczana do tak zwanych diet błyskawicznych, gdyż w ciągu tygodnia można schudnąć nawet 5 kg. Jest przeznaczona dla osób, które w dość krótkim czasie chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Kapusta, która zawiera dużo potasu, a ten z kolei odpowiada za usuwanie wody z organizmu i na tym właśnie polega ta dieta, a żeby jeszcze pozbyć się tkanki tłuszczowej należy stosować wysiłek fizyczny przez cały czas trwania diety, a po wysiłku, gdy tylko odczujemy głód delektować się pyszną zupą z kapusty. To jest ważne w przypadku diety kapuścianej nigdy nie odczuwa się głodu, kapuśniak stanowi zdrową przekąskę zamiast chipsów lub orzeszków. Jednak dieta kapuściana wymaga zmiany nawyków żywieniowych bezpośrednio po jej zakończeniu oraz przejścia na potrawy o obniżonej kaloryczności, gdyż powrót do żywienia sprzed odchudzania zniweczy efekt siedmiodniowej diety. Naprawdę działa, ale rezultaty są krótkoterminowe. Dawna waga może powrócić tak szybko, jak szybko spadła. Dieta ta jest używana, gdy potrzebujesz szybkich rezultatów podczas odchudzania, jest dość prosta i łatwo w niej wytrwać, ale wymaga robienia dużo zakupów i gotowania.

Ponieważ żadna osoba czy organizacja nie chce wziąć odpowiedzialności za wymyślenie diety kapuścianej, nie ma więc oficjalnej wersji, jak powinna ta dieta wyglądać.
Czy dieta kapuściana jest zdrowa
Składniki zupy kapuścianej są w większości zdrowe, jednak nie jest ona prawidłowo zbilansowana pod względem podstawowych składników odżywczych takich jak białko czy tłuszcz. Jednak okres jej stosowania jest na tyle krótki, że, nie powinna powodować kłopotów ze zdrowiem, jednak ci, którzy mają specjalne wymagania żywieniowe, powinni zasięgnąć porady lekarza przed zastosowaniem diety.

A oto przepis na tę magiczną zupę kapuścianą

  • Główka białej kapusty
  • 6 cebul
  • 2 zielone papryki
  • 6 - 12 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
  • Pęczek selera naciowego
  • Przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper oraz według uznania bazylia, czosnek, estragon

Przygotowanie


Kapustę, cebule, papryki i seler poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować 10 minut na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojone i sparzone pomidory i gotować na małym ogniu do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Na koniec zupę doprawić ulubionymi przyprawami.
Lepiej nie używać soli, gdyż zatrzymuje ona wodę w organizmie, można ewentualnie doprawić sosem sojowym.

A teraz jadłospis na 7 dni

  • Dzień pierwszy
    Zupa kapuściana i owoce (oprócz bananów), najlepsze są arbuzy i melony. Oczywiście trzeba dużo pić np. gorzką herbatę, kawę, niesłodzone soki owocowe oraz wodę niegazowaną

  • Dzień drugi
    Zupa i warzywa ( surowe lub gotowane) najlepiej zielone. Nie wolno jeść: grochu, fasoli, kukurydzy, oraz owoców.

  • Dzień trzeci
    Jemy dużo owoców (oprócz bananów), warzyw (oprócz ziemniaków) i oczywiście zupę. W tym dniu powinniśmy już zobaczyć na wadze 2 3 kilogramy mniej

  • Dzień czwarty
    W tym dniu można już zjeść banany. Trzeba wypić 8 szklanek odtłuszczonego mleka lub maślanki i tyle samo niegazowanej wody. Przede wszystkim należy jeść zupę.

  • Dzień piąty
    Można zjeść mięso, ok. 200g (najlepiej wołowiny, ale może być też pierś z kurczaka lub indyka), oraz 6 niedużych surowych pomidorów. Mięso powinno być gotowane albo opiekane bez tłuszczu i soli. Trzeba też wypić 6 8 szklanek wody no i należy pamiętać o zupie, którą trzeba zjeść przynajmniej raz w ciągu dnia.

  • Dzień szósty
    Wołowina (może być też kurczak lub indyk), ryba i warzywa, najlepiej zielone. Obowiązkowo zupa.

  • Dzień siódmy
    Trochę gotowanego, ciemnego, niełuskanego ryżu, lub kaszy gryczanej oraz dużo warzyw. Do picia dużo soków bez cukru i woda i oczywiście zupka.

I jeszcze przykładowy jadłospis na 3 dni:

  • Dzień 1:
    Śniadanie: omlet z 3 jaj z kawałkami chudej szynki
    Obiad: ryba duszona, zupa, sałatka z kiszonej kapusty
    Kolacja: kanapka z kapustą i plasterkiem wędzonego sera
  • Dzień 2:
    Śniadanie: 2 kromki chleba z chudym białym serem i odrobiną konfitury
    Obiad: zupa z ziemniakami, zielona sałata z papryką
    Kolacja: sałatka z czerwonej kapusty, papryki, cebuli i ziemniaków
  • Dzień 3:
    Śniadania: szklanka kefiru z płatkami pszennymi i mesli, jabłko
    Obiad: pierś z kurczaka, zupa, sałatka z białej kapusty z jabłkiem
    Kolacja: sałatka z czerwonej kapusty i buraków, zupa kapuściana

Dieta kapuściana jest dziś też obecna pod postacią kapsułek, są one stosowane zamiast zupy, zazwyczaj zażywa się po jednej kapsułce dziennie, ale wtedy na efekty kuracji trzeba czekać dłużej, bo miesiąc. Jednak może być to wygodniejsza forma stosowania tej diety, będzie mniej monotonna i pracochłonna a i kapusta w tym przypadku na pewno nie obrzydnie.

Podczas stosowania tej diety nie wolno jeść niczego, co nie jest wymienione w jadłospisie. Stosując tę dietę nie odczuwa się głodu, gdyż warzywa, chociaż mają bardzo mało kalorii, wypełniają żołądek i dają poczucie sytości. Nie wolno natomiast pić żadnych napojów alkoholowych i gazowanych, nie można jeść chleba oraz smażonych potraw.
Więc, jak widać w powyższych jadłospisach kapusta w diecie kapuścianej nie jest obecna tylko w zupie, ale też pod różnymi innymi postaciami. Diety kapuścianej nie mogą stosować osoby z chorobami tarczycy, mieszkające w ubogich w jod rejonach Polski, gdyż kapusta zawiera związki chemiczne znane jako thiocyjaniany powodujące dysfunkcję tarczycy, oraz goitrogeny, które blokują absorpcję jodu przez gruczoł tarczycy, diety tej nie powinny stosować też osoby z chorą wątrobą. Także osoby ze schorzeniami układu trawiennego mogą mieć problemy z tolerancją kapusty, szczególnie gotowanej właśnie, ale, co ciekawe, ci, co nie tolerują kapusty duszonej lub gotowanej, mogą ją spożywać w formie surówki, nie odczuwając żadnych ujemnych skutków. Jest to z pewnością zaskakujące, zważywszy, że w większości dawnych podręczników dietetyki przyjmowane są wręcz przeciwne założenia.

Przy stosowaniu diety, nie tylko tej, ale każdej należy pamiętać o wysiłku fizycznym (pływanie, spacer, jazda na rowerze), bez niego żadna dieta nie będzie dietą cud.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl