Strona główna

Jemioła




JEMIOŁA

 

 

W pradawnych czasach uważano ją za dar niebios i roślinę wyróżnioną przez bóstwa. Historię tego niezwykłego ziela możemy prześledzić rozpoczynając od wierzeń, magii i lecznictwa starożytnych Celtów. Wierzono wtedy, że ścięte przez kapłanów złotym sierpem pędy leczyły wszelkie choroby, a także zapewniały powodzenie i szczęście. Stąd też wziął się zapewne wyniszczający tę roślinę zwyczaj dekorowania nią domów oraz wigilijnych stołów w okresie świąt Bożego Narodzenia. W lecznictwie starożytnej Grecji stosowano jemiołę już w III wieku p.n.e. Uważano ją wówczas za skuteczny środek przeciwko epilepsji. Starożytni Rzymianie z kolei dawali swym zmarłym gałązkę jemioły, aby zapewnić im dobre przyjęcie w zaświatach. Oprócz Europy ślady wierzeń związanych z jemiołą znajdujemy w Afryce, gdzie czarnoskórzy wojownicy przed bitwą zaczepiali na swoich tarczach pędy jemioły zebrane przez czarowników przy dźwiękach tam-tamów. Według wierzeń miały one skutecznie chronić przed ranami. W krajach azjatyckich jemioła najbardziej rozpowszechniona była w Japonii gdzie przyrządzano z niej mikstury przeciwko niepłodności kobiet.

Jemioła jest zimozieloną krzewinką pasożytującą najchętniej na drzewach liściastych, zwłaszcza na topolach i brzozach, z drzew iglastych jemioła najczęściej wybiera sosnę. Zważywszy na historię jemioły ziele to zyskało sobie wiele oficjalnych i lokalnych nazw, wśród których należy wymienić dumnie brzmiące łacińskie imię Viscum album oraz ciekawsze mniej znane nazewnictwo, które określa ją - strzęślą lub starzęślą.

Współczesne badania wykazały, że ziele jemioły zawiera aminy alifatyczne, a wśród nich cholinę i acetylocholinę oraz alkaloid wiskotoksynę, glikoproteiny i kwasy organiczne. Substancje te znakomicie regulują układ krążenia, zwiększają częstotliwość skurczów serca i rozszerzają naczynia, powodując obniżenie ciśnienia. Z tego względu ziele jemioły wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych oraz preparatów stosowanych w przypadku nadciśnienia, miażdżycy i towarzyszących jej przykrych objawów, takich jak nudności, zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca itp.

Wiele zielników podkreśla, iż ziela jemioły nie należy gotować. W celach leczniczych najlepiej przygotować tak zwany wyciąg na zimno. W tym przypadku należy zalać dwie łyżki dobrze rozdrobnionego ziela szklanką przegotowanej letniej wody i odstawić, na co najmniej 15 minut. Najlepiej jednak, kiedy przygotowany wyciąg pozostawić na okres około 12 godzin. W przypadkach nadciśnienia i dusznicy bolesnej powinniśmy go pić dwa razy dziennie rano i wieczorem.

Dobrze używana jemioła jest silnym, skutecznym i niedrogim środkiem. Jak mieliśmy okazję się przekonać jest magicznym zielem którego skuteczność potwierdziły wieki doświadczeń. Zaskakujące jednak jest to, iż niektórzy lekarze zalecają wywary z ziela jemioły osobom chorym na raka, gdy na zabieg chirurgiczny jest już za późno.

| Strona główna | Polityka Prywatności | Regulamin |
© Edumed - Herbaty odchudzające sklep, Sok z brzozy - Piłka rehabilitacyjna, Grzybek reishi, Alveo sklep
Payu platnosci
Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.