Olej słonecznikowy
Jest to olej roślinny, spożywczy wykonywany z pestek słonecznika.
Olej słonecznikowy nadaje się do potraw gotowanych i duszonych. Można go stosować na zimno jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek. Nie należy go ogrzewać powyżej temperatury 100 stopni, więc nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia. Zawiera największe ilości witaminy E spośród wszystkich olejów, jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej słonecznikowy jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy. Zawiera witaminę E.
Tłuszcze z grupy wielonienasyconych w znacznych ilościach znajdują się również w niektórych margarynach do smarowania pieczywa, a także w rybach morskich. Tłuszcze wielonienasycone obniżają poziom tzw. ?złego? cholesterolu (LDL), zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i zawału serca. w Polsce spożywa się znacznie mniej tłuszczów wielonienasyconych niż zalecają normy żywieniowe, dlatego wskazane jest zwiększenie w codziennym jadłospisie udziału produktów zawierających ten typ tłuszczów.
Kwas linolowy
To jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. Jest on bezbarwną, oleistą cieczą, nie miesza się z wodą, miesza się natomiast z rozpuszczalnikami organicznymi.
Kwas linolowy zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych tzn. jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm (należy do grupy witamin F). Występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach roślinnych (głównie w olejach słonecznikowym - 71% i lnianym), a także w mniejszych ilościach w tłuszczach zwierzęcych. Jest używany w przemyśle m. in. do produkcji mydeł i farb olejnych.
Witamina E (tokoferol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje, w co najmniej ośmiu odmianach (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta - przyp. tłum.) o podobnych właściwościach przeciwutleniających. Najpowszechniej stosowany i najbardziej efektywny jest alfa-tokoferol. Jego naturalnym źródłem są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, zielone warzywa, jaja, mleko i wątroba, jest także otrzymywany syntetycznie. Chroni on struktury komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników i aktywnymi nadtlenkami lipidowymi.
Mechanizm działania witaminy E przez długi czas pozostawał niejasny. Dzisiaj wiadomo, że: wspomaga układ odpornościowy, przedłuża żywotność plemników, obniża poziom cholesterolu, zażywana przez tydzień likwiduje nocne skurcze łydek, neutralizuje wolne rodniki, które czynią spustoszenie w skórze (traci ona elastyczność, sprężystość i wilgoć).
Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie odpowiednie dawki witamin przeciwutleniaczy, do których należy witamina E, można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Witamina E chroni lipidy LDL przed utlenianiem i ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych, zapobiegając zwężaniu się naczyń prowadzącym do miażdżycy. Poza tym wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest również istotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Przepisy
- Smażone plastry bakłażana z drobno posiekanym czosnkiem w mieszance oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek
Składniki:
1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z obu stron.
Usmażone plastry bakłażanów układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Dodać tymianek suszony i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek. Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Podawać na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną. - Olej borowikowy
Składniki:
2 szklanki oleju słonecznikowego
kilka małych suszonych borowików
kawałek suszonego pomidora (najlepiej włoskiego lub greckiego)
kilka gałązek tymianku
łyżeczka ziarnek czarnego pieprzu
kształtny liść laurowy
Wyżej wymienione składniki zatopić w jednej lub dwóch efektownych butelkach z olejem. Odstawić je na tydzień w chłodne miejsce, by olej przesiąkł aromatem i smakiem składników. Znakomity do makaronu i zimowych sałatek.
Primus Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, 1l |
Primus Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, 500ml |
Vitacorn olej słonecznikowy, 500ml |