Dynia
Dynia jest warzywem o imponującym kształcie, rozmiarze i barwie. Ale oprócz walorów estetycznych posiada również liczne wartości odżywcze. Jadalny jest zarówno miąższ owocu jak i pestki.
Pestki dyni bogate są w olej zawierający specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu problemom z prostatą. Pestki dyni zawierają także sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, oraz niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych.
Pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów.
Stosuje się je również jako przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego. Pestki można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu.
Posiadają witaminy A, B9, B15. W piekarnictwie używane są do posypki na pieczywie, w cukiernictwie jako dodatek do ciast, a także jako dodatek do mieszanek ekologicznych zbożowych.