Herbata czerwona , herbata półfermentowana oolong, głónie z południowo-wschodnich Chin i Tajwanu, forma pośrednia pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną. Jej produkcja jest podobna do producji herbaty zielonej z tą różnicą, że przy zwijaniu liści zachodzi lekka fermentacja.
Herbata ta odznacza się charakterystycznym intensywnym smakiem i zapachem. Do najpopularniejszych herbat czerwonych należą oolong i Pu-erh; ich mieszanka tworzy kompozycję herbacianą Gan-Lu. Pu- Erh - Chińska herbata czerwona prasowana w tabliczki lub cegiełki, o ziemistym smaku i zapachu. Jej liście poddawane są procesowi fermentacji przez kilka tygodni, dzieki czemu powstają w nich substancje o działaniu odchudzającym. Zbioru liści dokonuje się na przełomie lipca i sierpnia w chińskiej prowincji Junnan.
Herbata czerwona Pu-erh ma nieregularne brązowe, drobne liście, dające napar czerwonobrązowy, często o posmaku stęchlizny (pleśni), dlatego do poprawienia jej smaku herbaty czerwone sięaromatyzuje. Pierwotnie herbata czerwona Pu-erh produkowana byławyłącznie jako herbata prasowana w postaci ptasich gniazdek.
Herbata czerwona Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Herbata czerwona Pu-erh jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka. Herbata czerwona Pu-erh reguluje przemianę materii, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, pozwala na zachowanie energii przy niedoborze żywności.
Zawarty herbacie czerwonej fluor skutecznie zapobiega próchnicy, a teina zapobiega chorobom bakteryjnym przewodu pokarmowego. Herbata czerwona Pu-erh jest najczęściej aromatyzowana bergamotką lub cytryną.