Darmowa dostawa Dostawa bez dodatkowych kosztów już od 250 zł

Producenci
Masz problemy z układem moczowym? Jedz żurawinę! Na zdrowie!
Masz problemy z układem moczowym? Jedz żurawinę! Na zdrowie!

Żurawina błotna

Jest gatunkiem byliny z rodziny wrzosowatych. Występuje w krajach północnej i środkowej Europy.
Długość łodygi dochodzi do 100 centymetrów.


Kwitnie od czerwca do sierpnia. Owocami żurawiny są kuliste jagody o barwie czerwonej, średnicy do 1 cm, o kwaśnym smaku. Żurawina błotna rośnie na torfowiskach i w mokrych lasach. Największe jej zasoby naturalne występują na obszarach Pomorza, Pojezierza Mazurskiego Podkarpacia i Lubelszczyzny.

 

Wykorzystanie żurawiny błotnej


Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu.


Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Właściwości aseptyczne wynikające z obecności kwasu benzoesowego powodują nadzwyczajną zdolność przechowywania się owoców. Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.


Napoje żurawinowe gaszą pragnienie w gorączce i orzeźwiają. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny należy też polecić nadciśnieniowcom.

Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawin na przeziębienia. Jest również ona bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem, co powoduje, że wskazania do stosowania żurawin są szerokie. Szczególnie jednak zaleca się je we wszystkich zakażeniach układu moczowego, zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekłe. Dotyczy to głównie dzieci z wadami układu moczowego i chorych na kamicę nerkową.

Żurawina a Polska

W Polsce dostępna jest głównie żurawina błotna. W sezonie jesiennym można łatwo kupić na targowiskach świeże owoce z bieżących zbiorów. Są one bardzo cierpkie i do spożycia nadają się w postaci przetworzonej. Najzdrowszy jest świeżo wyciśnięty sok. Owoce żurawiny można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Sok z zamrożonych owoców niewiele traci ze swych odżywczych i leczniczych właściwości. Z żurawiny warto też przygotować kompoty, kisiele, galaretki i konfitury. Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przetworów jest tzw. żurawina do mięsa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl