
Herbatka imbirowo-miodowa instant z cytryną 10 sasz.*18g





Opis
Imbir stosowany od wieków był jako przyprawa oraz jednocześnie jako naturalny środek, który ułatwiał trawienie. Zawiera on olejki eteryczne, i tzw. składniki gorzkie, które wpływają na zwiększenie wydzielania śliny, soków żołądkowych i żółci.
Jak podaje "Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa" PWN z 2000 r., w celach zdrowotnych stosowane jest kłącze imbiru - Zingiberis rhizoma oraz wyizolowany z niego olejek - Zingiberis oleum. Surowiec zawiera: do 3% olejku, żywicę, skrobię (ok. 20%), cukry oraz kwasy organiczne.
Głównymi składnikami olejku są związki seskwiterpenowe nadające zapach: zingibern (do 50%) i zingiberol. Poza tym w olejku występują: cyneol, borneol, cytral, felandren, kamfen oraz aldehydy - gingerol (będącego źródłem ostrego, piekącego smaku), szogaol i zingeron. Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie.
Pierwsze zapiski o jego szczególnych właściwościach pochodzą z Chin z 2700 r. p.n.e. Znany był on w starożytnych Indiach i Tybecie. Stosowano go przy problemach żołądkowo-jelitowych, na stawy, a także jako afrodyzjak.
Herbatka z imbirem i miodem przeznaczona jest dla dorosłych:
- w przypadku problemów z trawieniem
- problemów żołądkowych związanych z nietolerancją niektórych środków lokomocji
- w okresie przesilenia jesienno-zimowego
- przy ciężkostrawnym posiłku
Skład :
Cukier brązowy 94g, maltoza 3,6g, ekstrakt z korzenia imbiru Zingiber Officinale 1,3g, ekstrakt z cytryny 0,5g, miód 0,4g, E 300 (kwas L-askorbinowy) 0,2g.
Sposób przygotowania: Zawartość jednej saszetki wsypać do szklanki, dodać 200 ml ciepłej wody i wymieszać. Pić 1 - 2 razy dziennie.
Opakowanie: zawiera 10 saszetek po 18 g herbatki imbirowo - miodowej z cytryną instant
Dane techniczne
Funkcja herbaty | Herbata na trawienie |