Miód manuka MGO 250+
Opis
Miody Manuka są w 100% naturalnymi produktami o wyjątkowych właściwościach korzystnie wpływających na zdrowie i kondycję całego organizmu.
Methylglyoxal
Za właściwości zdrowotne miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomasa Henle z Politechniki Drezdeńskiej, składnik występujący m.in. w miodach z Manuka methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego natężenie waha się między 0 a 10 mg/kg.
Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd, są nawet tysiąckrotnie wyższe. Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata różnego pochodzenia, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3.1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że aktywność miodów była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu wyjaśnia dr Krystyna Podgórska, specjalista chorób wewnętrznych, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.
Kolejnym dowodem potwierdzającym działanie miodów Manuka są badania prowadzone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem odkrył źródło właściwości miodu. Okazało się, że związek chemiczny - dihydroksyaceton (DHA), obecny w miodzie Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zmienia się w methylglyoxal - dodaje Kerry Paul, Dyrektor Generalny Manuka Health New Zealand Ltd.
Im większe stężenie aktywnego składnika methylglyoxalu w miodach Manuka Honey, tym ich działanie jest silniejsze. Stężenie to oznaczane jest symbolem MGO, np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg methylglyoxalu na kilogram miodu.
Miody Manuka o symbolach MGO 100+ i MGO 250+ stosowane na wzmacnianie odporności organizmu, polepszanie ogólnego stanu zdrowia oraz samopoczucia.
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna.
Opakowanie 250 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+ (nawet do 381,8 mg/kg MGO)
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250g/ 500 g / 1000 g w zależności od wyboru
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia