Miód manuka MGO 30+
Opis
Ogromna rzesza ludzi niezmiernie często sięga po popularne i wypróbowane naturalne sposoby, pomagające w walce z przeróżnymi przypadłościami. Jednym z produktów, który zasłużył sobie na wyjątkową uwagę jest miód uzyskiwany z nektaru kwiatów nowozelandzkiego krzewu herbacianego Manuka, charakteryzujący się rewelacyjnymi właściwościami.
Miody Manuka są w 100% naturalnymi produktami o rewelacyjnych cechach niezwykle działających na zdrowie i tężyznę całego ciała.
Methylglyoxal
Za unikalne własności miodów Manuka odpowiedzialny jest odkryty przez niemieckiego prof. Thomasa Henle z Politechniki Drezdeńskiej, antyseptyczny element występujący m.in. w miodach z Manuka methylglyoxal, oznakowany skrótem MGO. Methylglyoxal występuje prawie we wszystkich miodach, chociaż jego stężenie jest zmienne i mieści się między 0 a 10 mg/kg.
Poziomy stężenia MGO w miodach z krzewu Manuka, w tym także w artykułach Manuka Health New Zealand Ltd, mogą być prawie tysiąckrotnie wyższe. W toku badań ukończonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie zostało poddanych aż 40 próbek miodów różnych stron świata różnorakiego pochodzenia, w tym sześć rodzajów Miodów Manuka. Przeciętny poziom MGO w miodach innych niż z krzewu Manuka zyskiwał wartość 3.1 mg/kg, w czasie gdy zawartość owego czynnika w we wszystkich miodach z Manuka mieścilo się między 100 a 1000 mg/kg. Na bazie tych rezultatów naukowcy wnioskują, że działalność miodów była wyraźnie skorelowana z pułapem methylglyoxalu.
- komentuje dr Krystyna Podgórska, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.
Nowym argumentem potwierdzającym zdrowotne oddziaływanie miodów Manuka są eksperymenty toczone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem zidentyfikował przyczynę własności tego miodu. Dowiedli, iż związek chemiczny - dihydroksyaceton (DHA), znajdujący się w miodach z krzewu Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zamienia się w MGO - komentuje Kerry Paul, Dyrektor z firmy Manuka Health New Zealand.
Miody Manuka o oznakowaniach MGO 100+ i MGO 250+ używane na wzmaganie odporności organizmu, poprawianie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Już dziś wypróbuj właściwości miodów Manuka.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 30 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 50%, miód wielokwiatowy 50%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >3 mg | >0,45 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 30+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia